Så undviker du skador vid löpning
Löpning är en mycket populär motionsform. Ungefär två femtedelar av befolkningen i Sverige utövar löpning regelbundet, på olika nivåer. Löpning kan dock ge upphov till olika idrottsskador, ofta på grund av att man har överbelastat eller felbelastat fötterna. Men det finns faktiskt en hel del saker som man kan göra för att förebygga dessa skador. I den här artikeln går vi igenom några saker som är viktiga att ha i åtanke när man löper.
Att förebygga skador vid löpning
Underlag
Vilket underlag du väljer att springa på har mycket stor betydelse. Hårda underlag som till exempel asfalt och betong är generellt sett inte bra att springa på. Då är det bättre att välja mjukare underlag som grusvägar och skogsstigar. Det går så klart bra att springa på asfalt emellanåt, och i synnerhet om du tränar inför ett lopp som kommer att ske med asfalt som underlag. Då är det av stor vikt att kroppen är van vid att springa på hårt underlag.
Skor
Skor är bland det viktigaste som finns. Fötterna är extra utsatta då de ju bär på hela vår kropp, och då är det viktigt att de får bra skor med rejäl stötdämpning. Det absolut bästa är att gå till en sportbutik och be om hjälp med att välja ut ett par löparskor. Vissa sportbutiker erbjuder individuell utprovning av skor. Då får du springa på ett löpband så att säljaren kan se hur du sätter i fötterna när du springer. Det kan också vara bra att ha två par olika löparskor att växla mellan. Då förebygger du skador eftersom du då varierar belastningen av fötterna något.
Värm upp
Att värma upp inför ett träningspass är, oavsett vilken idrott det gäller, oerhört viktigt. Genom att värma upp minskar du risken att skada dig avsevärt och det leder också till att du presterar bättre. Det behöver inte vara så krångligt utan det kan räcka med att du påbörjar passet med att jogga långsamt, göra några knälyft och upphopp under minst tio minuter. Sedan är du redo att sätta igång med ditt löparpass!
Variera din träning
Löpning innebär alltid en påfrestning för kroppen eftersom det ger en hög belastning på lederna. För att undvika överbelastning är det bra att variera löpningen med andra konditionshöjande träningsformer. Det kan till exempel vara cykling, roddmaskin och simning. Speciellt simning är en bra träningsform eftersom den inte belastar kroppen på samma sätt som de flesta andra träningsformer gör.
Ta hand om dina fötter
Det är inte bara valet av skor som är viktigt när det gäller att vara snäll mot och ta hand om sina fötter. Det är lika viktigt att ta hand om fötternas yttre. Det är vanligt med torr hud och förhårdnader på fötterna, i synnerhet under vinterhalvåret. Både händer och fötter kan drabbas av torr hud med självsprickor som följd. Därför är det viktigt att ofta, helst varje dag, smörja in sina händer och fötter med en fet salva. Har du problem med förhårdnader på fötterna är det bra att fila dem en gång var fjortonde dag.