Löpteknik
För många är löpning en befriande och självständig träningsform. Löpning kan utföras var som helst – i skogen, i staden, vid stranden och bland berg och dalar. Det enda som behövs är ett par bra skor och en vilja att springa.
Vad många inte vet är att med rätt löpteknik kan träningen bli mycket mer effektiv, kroppen håller sig skadefri och träningsmålen uppnås mycket snabbare. För såväl nybörjare som erfarna löpare kan det vara lätt att glömma bort vikten av löpteknik. Den här artikeln går därför igenom varför man bör träna teknik och hur.
Varför löpteknik?
Klassiska idrottsskador för löpare, som löparknä, benhinneinflammation och fotproblem, går att motverka med enkla medel. Vare sig en person är vältränad eller precis börjat träna är det lätt att råka ut för en idrottsskada. I dag finns det många specialister, som idrottsskadespecialisterna.se, vilka hjälper motionärer med sina skador. Och de flesta är överens – genom att träna löpteknik kan man såväl förebygga som rehabilitera en idrottsskada.
Att träna löpteknik är även givande för den som vill prestera bättre. Kanske är målet att springa längre, snabbare eller i annan terräng. Då bör löparteknik tränas. Genom att optimera hur man springer kan ens löpning bli mycket mer effektiv, vilket gör att ens muskler används på rätt sätt. Detta innebär, i sin tur, att kroppen sparar på energi och gör att musklerna orkar mycket mer. Vissa kanske överbelastar sina lår när de istället bör stärka sina magmuskler för att få en bättre kroppshållning. Detta då rätt kroppshållning förbättrar löparsteget. Men hur ska man då förbättra sin löpteknik?
Träna löpteknik
Tränar du löpning flera gånger i veckan kan det vara givande att låta ett av träningspassen bli ett så kallat teknikpass. Under detta pass tränar du just teknik. Om du inte tränar löpning flera gånger i veckan kan du istället inleda ett pass med lätt teknikträning.
Börja med att träna din fotinsättning, alltså hur dina fötter sätts i marken vid varje löpsteg. En bra generell regel är att man gärna ska landa på främre delen av foten, vilket ger ett mer skonsamt steg. När foten sedan skjuter ifrån är det bra att tänka på att skjuta ifrån smidigt. Kroppen ska inte studsa upp och ner vid löpning. Detta gör att onödig energi används för att studsa istället för att springa framåt.
Många löpare får problem med sina knän. Har du också fått knäkänningar är det definitivt dags att börja fundera över hur dina knän beter sig när du springer. Testa att låta ditt knä bli riktigt spetsigt i varje löpsteg, vilket i sig leder till att bäckenet och lårmusklerna arbetar rätt. Detta gör att dina knän får mindre belastning och de stora lårmusklerna arbetar mest.
Överdelen är en kroppsdel som är lätt att bortse från vid löpning. Många tänker att det är benen som jobbar och det är de kroppsdelar som behöver tränas. Ett vanligt misstag! Ett av de viktigaste sakerna att tänka på vid löpning är faktiskt att ha en stark mage och rygg, vilket gör att du springer med rätt hållning för att optimera din löpning.